MENÜ

DEKÓDER

A hagyományos, katódsugaras tévékészülékek önmagukban nem alkalmasak a MinDig TV vételére. A digitális adások vételéhez egy dekóder (jelátalakító készülék) szükséges, melyet az antenna és a televíziókészülék közé kell csatlakoztatni.

Egy dekóder (DVB-T MPEG-4 HD) segítségével a hagyományos tévékészülék is alkalmassá tehető a műsorok vételére, nem szükséges új televízió beszerzése. Régebbi típusú, MPEG-2 tunert tartalmazó laposképernyős tévékészülékekhez szintén szükség van egy MPEG-4 HD dekóderre.

Televízió

Amennyiben HD-minőségben kívánja élvezni a HD-ben sugárzott műsorokat (jelenleg az m1, m2 és a Duna TV programja), ehhez DVB-T MPEG-4 HD tunert tartalmazó laposképernyős tévékészülék (IDTV) szükséges. Napjainkban a kiskereskedelmi forgalomban szinte kizárólag csak olyan tévékészülékek kaphatók, amelyek alkalmasak a MinDig TV vételére.

Amennyiben ilyen készülékkel rendelkezik, nem szükséges dekódert vásárolnia, a tévé beépített DVB-T tunerrel rendelkezik (DVB-T MPEG-4 HD tuner), így alkalmas a szabadon fogható digitális földfelszíni tévéműsorok vételére.

 

Antenna és kábelezés

A szolgáltatáshoz a jelenleg az analóg műsorok vételéhez használatos legtöbb tetőantenna (lepke vagy logper antenna) megfelelő, amelyek alkalmasak az UHF frekvenciatartomány vételére. A zavartalan vétel jó állapotú antenna és koaxiális kábel esetén biztosítható. Szobaantennás vételre elsősorban az adóállomáshoz közel eső területeken van jó esély.

Ha az analóg műsorok vételéhez szélessávú antennát használtak (ilyenek a széles körben elterjedt lepkeantennák és az ún. logper antennák), akkor ezek minden bizonnyal a digitális vételre is alkalmasak . Ha az analóg antenna keskenysávú volt (ilyenek például a Yagi antennák), akkor új, szélessávú antenna felszerelésére lehet szükség. Akkor is indokolt lehet új antenna felszerelése, ha a vételi hely a digitális műsort sugárzó adótoronytól távol esik vagy tereptakarásban (pl. völgyben, épület árnyékában) van. Ilyenkor nagy nyereségű vevőantenna és antennaerősítő használata segíthet. Antennaszerelők, szervizes szakemberek mérőeszközökkel meg tudják mérni, hogy megfelelő-e a jelszint.

 

Asztali nézet