MENÜ

A MinDigTV az Antenna Hungária Zrt. által üzemeltetett földfelszíni digitális, DVB-T rendszerű televíziós adóhálózat márkaneve.

A 2008. december 1-jén indult szolgáltatás Magyarország területének nagyjából 98%-án érhető el. A műsorok vételéhez hagyományos tetőantenna és egy MPEG-4 tömörítésű, 1080i felbontású, digitális jel feldolgozására képes DVB-T vevőegység vagy egy azt már tartalmazó korszerű televíziókészülék szükséges.

Története

A digitális televíziós sugárzás tesztelése 1999-ben indult az országban, akkor még MPEG2 kódolással. A teszteléshez szükséges beruházások költségeinek egy részét az Országos Rádió és Televízió Testület (az NMHH elődje), illetve a Miniszterelnöki Hivatal állta. 2001-ben indult el a közszolgálati csatornák kisteljesítményű folyamatos sugárzása Budapesten. 2004-ben indult az üzemszerű, nagyobb teljesítményű kísérleti sugárzás Budapesten és a Kabhegyi adótoronyból.

2006-ban a genfi frekvencia-kiosztási konferencián Magyarország 8 tévés és 3 rádiós multiplexet kapott.

2008-ban írták ki a pályázatot öt földfelszíni digitális televízió-, és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat (multiplex) üzemeltetésére. A TRI R nevű szlovák műsorszóró vállalat többségi tulajdonában álló Digital Broadcasting Kft. televíziós, a Magyar Rádió rádiós digitális műsorszórásra, az Antenna Hungária Zrt. pedig mindkettőre pályázott. Mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. Ezzel egy időben eldőlt, hogy Magyarországon nem az MPEG2, hanem a korszerűbb MPEG4 kódolást használják majd a sugárzás során.

MinDigTV és Terra+

2008 decemberében indult meg a éles üzemi műsorszórás. Az A és a C jelű multiplexen DVB-T szabványú digitális televízió adás, a B multiplexen pedig DVB-H szabványú mobil digitális televízió adás sugárzása folyt. A csatornakínálat ekkor eléggé szűkös volt, csak a Duna TV HD minőségű, illetve a Duna Autonómia SD felbontású adása volt szabadon elérhető. A kereskedelmi csatornák közül a Hír TV és az ATV jelent meg először ezen a digitális platformon, de a két televíziótársaság kizárólag előfizetéses modellben tudta vállalni a csatlakozást, ezért az Antenna Hungária elindította a Terra+ nevű szolgáltatást, amely lehetővé tette, hogy éves díj fejében egy – a mostani MinDigTV Extra Conax kártyához hasonló – kódkártyával nézhető legyen ez a két csatorna is.

A szabadon fogható kínálat 2009-ben bővült tovább: május 8-tól az RTL Klub, június 1-től a TV2, július 1-től az m1 és az m2 (mindkettő HD felbontásban), végül augusztus 28-tól a Euronews hírcsatorna vált elérhetővé. A MinDig TV applikáció segítségével 2013. 09. 01-től a Hatoscsatorna adását is élvezhetik a felhasználók.

MinDigTV Extra

Az Antenna Hungária 2010 májusában indította el a MinDigTV Extra szolgáltatást, ami a MinDigTV 7 szabadon fogható csatornája mellé 10 kódolt programot kínált előfizetéssel. A szolgáltatás indulásával megszüntetésre került a Terra+ márkanevű előfizetői konstrukció értékesítése. 2010. december 1-jétől a szolgáltatás kibővült a külön csomagban megrendelhető HBO SD programjával.

Mivel a DVB-H szabványú sugárzás - a vevőeszközök széleskörű elterjedése híján - Európa szerte sikertelen szolgáltatásnak bizonyult, ezért a hatósággal 2011. július 19-én megkötött módosított szerződés lehetővé tette az Antenna Hungária számára, hogy a B jelű multiplexet az eddigi DVB-H sugárzás helyett DVB-T szolgáltatásokra használja. Így ezen a multiplexen 2011. szeptember 29-én a DVB-H sugárzást megszűnt és október 1-én elindult a MinDigTV Extra szolgáltatás Családi csomagja, amely 13 további kódolt csatornát tartalmazott. A korábbi 10 kódolt csatornát ezután Alap csomag néven értékesítették tovább. 2013. augusztus 5-től a Családi csomag elérhetővé vált Szentes és Battonya vételkörzetben is.  2013, november 4.-től a Családi csomag élérhetővé vált Kab-hegy, Fehérgyarmat, Kiskőrös, Csávoly, Kaposvár, Siklós, Tamási vételkörzetben is.

M3D

 

2012. június 25-től, 50 nap erejéig, a budapesti Széchenyi-hegyi adótoronyról, az UHF 43-as csatornán, egy önálló multiplexben sugározta az Antenna Hungária teszt jelleggel a köztelevízió m3D nevű, 3D adásokat sugárzó ideiglenes csatornáját. A vétel ingyenes volt, de csak a főváros területén és környékén volt fogható. A 3D képes TV készülékkel rendelkező nézők térhatású közvetítésben láthatták a Labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét, illetve a 2012. évi nyári olimpiai játékok számos eseményét

 

 

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van

 

Asztali nézet